open/close

Nordens største logistikk-hub vil bryte ned NOx-partikler for å gi renere luft

Den første av totalt fire prosjekterte bygninger i Danmark er lagt opp med nye og miljøvennlige NOXOUT takplater. Et spesielt mineralbelegg hjelper med å nedbryte NOx-partikler som slippes ut fra lastebiltrafikk til og fra området

Nordens største logistikknutepunkt vil nedbryte NOx-partikler for å gi renere luft

Den første av totalt fire prosjekterte lagerbygg, som til sammen skal utgjøre mer enn 150,000 m2 store lagre i Hedeland, har fått NOXOUT-takplater. 

Fra nyttår vil lageret med det nyoppførte 40,000 m2 taket bryte ned 421,120 gram med skadelige NOx-partikler per år. Dette estimatet tilsvarer NOx-utslipp fra en Euro 6-lastebil med en last på 8-13 tonn som kjører 18 ganger rundt jorden. Dette betyr at det nye lageret er NOx-nøytralt , forutsatt at alle NOx-partikler som slippes ut fra lastebiltrafikken til og fra området, lander på det 40,000 m2 store taket og blir nedbrutt. 

Selve nedbrytningen av NOx-partiklene skjer ved at et spesielt belegg av titandioksid på takskifer fungerer som en katalysator når partiklene legger seg på takflaten. Ved hjelp av sollys, dekomponererer belegget de skadelige NOx-partiklene til nitrat, som deretter skylles av taket i regnværet, tas opp og konverteres til et næringsstoff for plantelivet i nærområdet. 

Konserndirektør i DSV Panalpina Group Property, Brian Winther Almind, sier: 
"Dette nye taket er et symbol på en bevegelse i oppføringen av nye DSV-bygg. Til tross for det enorme fokuset på klima- og CO2-utslipp, må vi ikke glemme miljøet og den skadelige luftforurensningen. Klima og miljø må gå hånd i hånd når vi tenker på nye løsninger. Med NOXOUT tar vi aktivt ansvar for miljøet og bidrar til å redusere luftforurensning fra lastebiltrafikk til og fra området."

Dersom alle de fire prosjekterte bygningene blir dekket med NOXOUT som planlagt, vil det 150,000 m2 området med tak nedbryte totalt 1,579,200 gram NOx-partikler hvert eneste år. 

Renere luft de neste 50 årene 

Med denne nye takløsningen vil det 150,000 m2 prosjekterte bygget, som vil bli DSVs største logistikknutepunkt i Norden, aktivt bryte ned skadelige NOx-partikler i flere tiår fremover. Susanne Højholt, utviklingssjef i Nordic Waterproofing som står bak Phønix Tag Materialers produkter, sier: 

"NOXOUT-takplatene nedbryter NOx-partikler i løpet av de neste 50 årene, som er takets estimerte levetid under testing. Fordi mineralet er bundet til skiferen, blir ikke titandioksidbelegget brukt eller vasket ut over tid. Det eneste som kan redusere takets evne til å bryte ned NOx-partiklene, er mangelen på sollys eller falne blader og andre ting som hindrer partiklene i å treffe mineralbelegget". 

Når taket etter flere tiåer er utslitt og må skiftes ut, må takplatene behandles på samme måte som alle andre takplater. I følge danske EPA er ikke titandioksid et farlig stoff. Stoffet brukes i mange forskjellige sammenhenger for å produsere hvit "farge" og er inkludert i flere av hverdagsproduktene vi kjenner til som blant annet UV-filtre i solkrem, fargestoff i kosmetikk,  pærer og tyggegummi. 

En fordel av takets hvite overflate er den varmeabsorberende funksjonen gjennom sommeren, fordi NOXOUT reflektererer solens varme bedre enn et svart tak. Dermed får bygningen et lavere energiforbruk i de solfylte og varme sommermånedene. 

Entreprenør for byggeprosjektet er DS Flexhal