open/close

Røde Kors og DSV støttet familier etter flom i Malawi

Da orkanen Idai raste gjennom Malawi i fjor og forårsaket flom, var Røde Kors og DSV raskt ute med å gi nødhjelp og støtte til berørte familier

Da orkanen Idai raste gjennom Malawi i fjor og forårsaket flom, var Røde Kors og DSV raskt ute med å gi nødhjelp og støtte til berørte familier

Regnet var så tungt at mursteinene som holdt Esnad Kenes sitt hus oppe, begynte å løses opp i løpet av natten. Selv om Esnad og Malawi er vant til kraftig regn og flom, var orkanen Idai's ødeleggelser en ny skala. 

"Da vi våknet følte vi at at noe var galt", forklarer Esnad, som er 64 år og bor alene mens hun tar seg av sine tre barnebarn. 

"Vi hørte lyder som tydet på at huset var i ferd med å kollapse, så vi måtte skynde oss og komme oss ut derfra". 

Ved daggry kollapset Esnad sitt hus. Frivillige fra Røde Kors kom og ledsaget Esnad og barnebarna til en nærliggende evakueringsleir. Familien var trygg, men de hadde mistet hjemmet og alle eiendelene sine i oversvømmelsen. 

Nødhjelp fraktet av DSV 

Med støtte fra DSV ga Røde Kors nødhjelp til tusenvis av familier i Malawi som mistet alt i flommen, og ble tvunget til midlertidig boliger på skoler eller telt. Esnad og barna endte med å bo i leiren i tre måneder. 

Mens de bodde på leiren, prøvde frivillige å gjøre livet så godt som overhodet mulig for familiene. DSV hjalp til med transport som bestod av mat, tepper, kjøkkenutstyr, bøtter, myggnett, presesnning, madrasser og hygienepakker, inkludert klortabletter. 

"Jeg ville ikke vært i stand til å gjenoppbygge livet mitt. Men fordi jeg fikk hjelp og utstyr i leiren, klarte jeg sakte å komme meg på bena igjen", sier Esnad Kenes. 

"Jeg er veldig glad for hjelpen jeg fikk da jeg mistet alt. Røde Kors har gitt med hus og redskaper til kjøkkenet mitt". 

Ombygging av hjemmet

Nå har Esnad og barnebarna hennes flyttet ut av leiren og inn i et midlertidig hus bygget av Røde Kors. Familien har fått økonomisk støtte og frøkorn for åkeren, slik at de kan begynne å gjenskape livene sine. 

Esnad bruker fortsatt kjøkkenutstyrt hun fikk mens hun bodde i evakueringsleiren, og barna sover på de samme madrassene. 

"Barna er glade. De danser av glede. Livet er bedre i det nye huset. Jeg trodde aldri jeg skulle få et slikt hus", sier Esnad. 

Fakta

DSV støttet Røde Kors' hjelpearbeid i Malawi i månedene etter ødeleggelsene av orkanen Idai som gjorde mange tusen mennesker hjemløse. 

DSV støttet med;

  • Lagringsplass og vakter på lageret i Limbe, Malawi
  • 26 lastebiler fulle av nødhjelp fra Kenya og Uganda
  • Sikring av fortolling gjennom en partner langs grensene
  • Nødhjelp som veide totalt 471,223 kg, som strakk seg over 1620 m3 og som ga nødvendigheter for 15 394 familier (fra 1. desemper 2019). 

Les mer om vårt samarbeid med Røde Kors her.