open/close

Lagring av farlig gods

Kakaobønner er veldig brannfarlig

Sjokolade er uten tvil elsket over hele verden. Fra sjokoladekaker, iskrem og fudge til alle varianter av sjokoladetrukkede matvarer man finner i butikken ser det ut som disse søtsakene er favorittene til hver eneste mann, kvinne og barn over hele verden. 

Uansett så finnes det en mørk side til dette så tilsynelatende uskyldige produktet. En farlig side som er verre enn de ekstra kiloene rundt midjen. Sjokolade, eller mer presist kakao, er veldig brannfarlig. Hvis det begynner å brenne så er det veldig vanskelig å slukke da kakaopulver inneholder 10 til 20 prosen fett og har et stort areal i pulverform. Men ikke bli skremt.

Den største faren ligger ved lagring og transport av store kvanta.

Effektivt samarbeid fører til en effektiv løsning

Etter tilløp til brann ved to anledninger i Nederland så bestemte DSV og Cargill Cocoa & Chocolate å samarbeide om å utforme en ny tilnærming til brannsikker lagring av kakao. To nye lagerbygninger har blitt utstyrt spesielt for å kunne lagre kakaoprodukter, og spesielt kakaopulver.

Det har ingen effekt å prøve å slukke en kakaoflamme med vann. Forebygging er alltid bedre enn behandling.Det er derfor vi har slått oss sammen med DSV for å bygge et nytt og sikkert lager for kakaoprodukter - et lager som vil redusere sjansen for brann. Globalt sett er dette det første lageret i kakaobransjen.

Gijs Vorstman, Supply Chain, Director of Cargill Cocoa @ Chocolate

Lavt oksygennivå for å forebygge brann

Ved å senke oksygennivået fra det normale 21 prosent til 16-17 prosent hindrer man tilløp til brann. På disse nivåene vil kakao bare ulme og ikke ta fyr.

Hvis kakaoen skulle ta fyr vil karbondioksid bli blåst inn i lageret fra to store tanker som inneholder flytende CO2. Dette vil redusere oksygennivået til 12 prosent og effektivt slukke brannen."Det er svært innovativt å tilnærme seg muligheten på denne måten, selv om konseptet har eksistert en stund," sier Gijs.

Automatisk inngående og utgående trafikk

Det kreves ikke at lagermedarbeidere jobber i dette lave oksygenmiljøet da alt er automatisert. Helautomatisk VNA/AGV (very narrow aisle automated vehicles) transporterer kakaoen internt.

Denne automatiseringen fører både til effektive besparelser og reduserer risikoen for menneskelige feil, noe som gjør lageret til en god investering for Cargill.
"Naturligvis ønsker vi ikke å prise oss ut av markedet med et dyrt lagerbygg. Sammen med DSV har vi brukt et automatiseringskonsept som har ekstistert en stund, på en svært innovativ måte," sier Gijs Vorstman.

Site Manager Remco Innemee, DSV Solutions, er fornøyd med samarbeidet mellom Cargill og DSV:
"Kombinasjonen av ny lovgivning knyttet til kakaolagring og at begge parter har fokus på brannvern har resultert i et svært innovativt lagerbygg", sier Remco.

Lagrene har kjørt jevnt siden åpningen, uten en flamme i sikte. Så ta det rolig - sjokoladen er i trygge hender.

Om Cargill Cocoa & Chocolate

Cargill Cocoa & Chocolate gir stabilitet i den dynamiske verden av kakao. Deres imponerende infrastruktur og organisasjon i de land hvor det produseres kakaobønner tillater dem å kjøpe bønner av høy kvalitet, noe som er essensielt for å produsere den fineste sjokolade og kakaoprodukter.

Tilbudet Cargill gir til næringsmiddelindustrien i verden inneholder kompetanse i behandlingen, forsyningskjede-ledelse, markedsinformasjon og tekniske tjenester.

Få et pristilbud